Salsan rytmin temmatessa minut mukaansa tunnen, kuinka oikea olkapääni pyörii eteenpäin vasemman pyöriessä taaksepäin. Samalla ylävartalo liikkuu sivulle, lantion tehdessä omaa liikesarjaansa. Ja juuri, kun saan vartaloni eri osat pyörimään ihanasti eri suuntiin – sulavaliikkeisyydestä tinkien – kajahtaa ilmaan salsaopettajamme Hannan käsky pysäyttää liike eri kohdista kehoa salsarytmiä seuraillen.
Silmäni kyllä näkevät kyseisen liikesarjan eikä korvissakaan ole mitään vikaa, mutta viesti ei vain tunnu menevän vartalooni saakka. Apua… enkä voi edes viettää henkilökohtaista ahdistuksen hetkeä, sillä tanssisalissa on taatusti muutama muukin samaa harkitseva! Meneillään on tanssikoulu HSA:n parisalsa-tunnin alkulämmittely, jota johtaa opettajamme Hanna Still. Hanna tekee meille heti selväksi, ettei parisalsa ole pelkkiä tanssiaskelia, vaan olemme aloittaneet aivan uudenlaisen tutustumismatkan kehoomme. Vartalon täydellinen hallinta, rentous, luovuus, keveys, rytmi ja sopiva voiman käyttö näkyvät kaikki hänen liikkeissään. Helppous ja liikesarjojen keveys on kuitenkin pitkän harjoittelun tulosta ja tanssi onkin ollut osa hänen elämäänsä viimeiset 20 vuotta. Hannan mielestä perusaskelien oppimiseen menee noin neljä kuukautta, jos harjoittelee 1-2 tuntia viikossa. Tällöin tavoitteena on taso, jossa voi olla viejänä tai vietävänä kokonaisen kappaleen verran. Parisalsa on siis opittavissa ihan ilman entistä tanssitaustaakin ja tunnille voi osallistua ilman omaa tanssiparia.
Aivotutkija Hanna Poikonen kuvaa tanssia päiväunimaisena tilana jossa luovuus pääsee esille. Hän tutki väitöskirjaansa varten tanssijoiden, muusikoiden ja verrokkiryhmän aivotoimintoja ja tuli siihen tulokseen, että tanssijan aivot kehittyvät ainutlaatuisella tavalla. Hänen mukaansa kahden ihmisen aivot virittäytyvät ikään kuin samalle taajuudelle, joka näkyy matalataajuisena aivoaaltojen synkronisoitumisena osallistujien välillä, mahdollistaen osaltaan tanssiparin yhteistyön. Tanssi vapauttaa myös mielihyvää tuottavia aivojen välittäjäaineita, lievittää stressiä, lisää itseymmärrystä, hidastaa aivojen liikeratojen rappeutumista ja aktivoi uusia hermoratoja. Lisäksi se yhdistää eri ikäisiä, ylittää kielirajat, kehittää fyysistä kuntoa, tasapainoa, liikkuvuutta ja irrottaa hetkessä elämiseen. Kaikki tämä samalla, kun nautit liikkeestä ja pidät hauskaa!
Mutta palatakseni ihan alkuun, mikä sai minut ilman minkäänlaista tanssitaustaa parisalsatunnille? Ei, en ollut ollenkaan tietoinen tanssin hyvistä vaikutuksista, vaan saatuani vuosi sitten puhelun ystävältäni Tanskasta, tajusin hetkeä myöhemmin olevani lähdössä Kuubaan salsamatkalle. Haaveenani oli ollut jo jonkin aikaa kokea latinalaisamerikkalaiset rytmit, joten olin valmis ottamaan salsa haasteen vastaan. Yllätyksenä tuli kylläkin, että salsaa on useita eri tyylejä: Crossbodystyle, Casino salsa, Bachata, Kizomba, Rueda ja niin edelleen. Joten menin urakalla omalle epämukavuusalueelleni ja useammalla eri tyylillä! Näin reilun vuoden harjoittelun jälkeen halu opetella parisalsa Kuubaa varten on kuitenkin vaihtunut haluun osata salsaa. Lajin haasteellisuus, sosiaalisuus sekä sen tuoma läsnäolon tunne ovat koukuttavia ja joka kerta salsatunnin jälkeen salista poistuu joukko hyväntuulisia ihmisiä. Joten mikäli mielessäsi on jokin laji, mitä haluaisit kokeilla – kokeile, ota haaste vastaan, katso mitä tapahtuu, astu epämukavuusalueellesi, yllätä itsesi ja nauti menosta! Edesmennyttä Matti Nykästä lainaten: ”Jokainen tsäänssi on mahdollisuus”.