Hengitän syvään sisään ja ulos poikkeuksellisen nautinnollisessa syyskuun säässä. Meren kimmeltäessä edessäni ja olotilani ollessa näin rento, on harmillista, että haikeus kesän loppumisesta hiipii ajatuksiini. Huomaan miettiväni erinäisiä pimeänkauden selviytymisstrategioita ja näen jo itseni maisemassa, jossa värit ovat kadonneet ja kävelen sateessa hiostavissa sadevarusteissa. Harrastan siis tätä meille ihmisille niin tuttua turhan murehtimista silloinkin, kun kaikki on hyvin. On siis aika siirtyä takaisin rentoon olotilaan ja vapauttaa mieleni kirjottamiselle. Helppoa, keskityn vain kirjoittamiseen ja vireystilani nousee, kiitos hieman kohonneen sydämen lyöntitiheyden, verenpaineen sekä lihasjännityksen. Eli tälle samaiselle tuolille tähän syyskuun lempeään aurinkoon on istunut myös asioita aikaansaava stressi ja niin olemme valmiina, stressi sekä minä, tälle blogille.
Stressin tehtävä on saada ihmisen voimavarat kokonaisvaltaisesti käyttöön. Monet tutkijat uskovat, että miltei mikä tahansa myönteinen tai kielteinen muutos voi vaikuttaa ihmiseen stressaavasti eli stressi on osa elämää, halusimme tai emme. On huonoa ravitsemusta, työkiireitä, rahahuolia, ympäristömyrkkyjä, vähäisiä yöunia, riitaisia parisuhteita, avioeroja, huolia lasten kanssa, menetyksiä, suruja, sairastumisia, vammoja, murehtimista, kummallisia ajatuksia jne. eli aiheet eivät lopu ja mitä tahansa näistä satumme kokemaankin siirtyy elimistömme aina kohonneeseen vireystilaan. Ja mikäli käynnissä on useampi jatkuvaa stressiä aiheuttava tilanne, tila on jatkuvaa, saatat viettää aikaasi ns. selviytymistilassa – mietit, miten kauan jaksat kyseistä tilanne ja milloin tilanne on ohi. Olet siis koko ajan valmiina reagoimaan, ego muuttuu itsekeskeisemmäksi ja keskittyminen suuntautuu usein myös enemmän pelkkiin materialistisiin asioihin. Stressihormonit kiihdyttävät analyyttistä ajattelua ja ajattelusta voi tulla rajoittunutta, luovuus katoaa ja tilalle voi tulla epäluottamus asioiden järjestymisestä. Pitkään jatkuvan stressin seurauksena myös kehon energia-aaltojen taajuus hidastuu – muuttuen enemmän hiukkasiksi eli enemmän materiaksi. Kvanttimallin mukaan stressienergia on matalampi tasoista energiaa johtaen siihen, että myös kehossa on vähemmän energiaa. Kehon solujen väliset viestit muuttuvat heikommiksi sekä epäjohdonmukaisemmiksi, jolloin myös solutasolla syntyy helpommin järjestyksen sekä synkronian puutetta altistaen kehoa sairastumiselle.
Kannattaa siis painaa jarrua, miettiä mihin asioihin voi vaikuttaa ja mihin ei. Joskus kannattaa vain olla ja unohtaa totaalisesti, mitä on saanut aikaa ja mitä pitäisi vielä tehdä. Metsässä kävely, meren katselu, musiikin kuuntelu tai minkä tahansa itselleen mieleisen asian kanssa puuhastelu on parasta mitä voit suoda itsellesi. Mitä korkeampi tunnetila sinulla on, sitä korkeammalla taajuudella myös kehosi värähtelee. Voimme siis vaikuttaa elintapojemme lisäksi myös ajatuksillamme immuniteettiin, energia-aineenvaihduntaan sekä insuliiniherkkyyteen. Lisäksi positiiviset tunnetilat stimuloivat vagus- eli kiertäjähermoa. Vagushermo kiertää ympäri kehoa ja kuljettaa tietoa aivojen sekä sisäelinten välillä säädellen sisäelinten toimintaa sopivaksi. Myös lempeys ja myötätunto vaikuttavat hyvinvointiin ja vaikutukset tuntuvat kirjaimellisesti ympäri kehoa, sillä nämä tunnetilat saavat elimistön vapauttamaan hermoston toimintaan vaikuttavia viestimolekyylejä kuten oksitosiinia. Oksitosiini vaikuttaa aivoissa mantelitumakkeen reseptoreihin, jolloin pelko sekä ahdistus vaimenevat. Eli pelkästään lempeydellä ja myötätunnolla voimme vaikuttaa itsemme sekä toistemme hyvinvointiin. Myös suolisto, immuunijärjestelmä, maksa, sydän sekä monet muut sisäelimet sisältävät oksitosiinireseptoreita, joten uusien verisuonten kasvaminen sydämeen, immuunijärjestelmän stimulaatio, ruoansulatuksen paraneminen sekä verensokerin normalisoituminen ovat osa oksytosiinin parantavista vaikutuksista.
Olen itse harrastanut viimeiset vuodet ns. downshiftausta, mikä on johtanut elämän upgreidaukseen. Luopumalla monista asioista, olen saanut myös enemmän vapautta elämääni. Aina eivät suuret muutokset ole olleet mahdollisia, mutta pienetkin muutokset ovat vieneet eteenpäin. Yksi tärkeimmistä muutoksista, jonka olen tehnyt elämässäni, on ollut itselleni sopiva oikeanlainen ravitsemus. Ja näin syksyllä on todella taas aika huomioida syömisiään, sillä olipa stressit pieniä tai suuria, terveellisen ravinnon avulla jaksamme paremmin, oli vuodenaika mikä tahansa.
Aika sulkea läppäri ja kiittää aikaansaavaa stressiä. Ihastelen vielä hetken luonnon vehreyttä sekä talletan loputkin syyskuun lämpimistä auringonsäteistä kehooni. Kiitos tästä hetkestä, olen valmiina syksyyn!