Eri värit kertovat kasvien moninaisista terveysvaikutuksista ja niinpä, kun lautasellasi on oranssia ja keltaista, voit lähestulkoon tuntea kuinka mm. iho, limakalvot ja näkökyky paranevat sekä vireystila kohenee. Herkutellessasi violetilla tiedät, että vanhenet hitaammin ja muistat asioita paremmin. Punainen taas vaikuttaa sydämen, verisuonten ja eturauhasen toimintaan. Ja valkoisella värillä taistelet bakteereja sekä viruksia vastaan. Joten meidän kaikkien kannattaa syödä ainakin viittä eri väriä päivittäin sekä nauttia kasviksista sekä raakoina että kypsennettyinä. Käyttämällä monipuolisesti eri kasviksia elimistö saa tarvittavat ravintoaineet sekä riittävästi kuituja.
Jokaisella aterialla kannattaa olla mukana myös joku kasvikunnan proteiinin lähde. Proteiineja saadaan mm. pavuista, linsseistä, herneistä, siemenistä, täysviljoista, pähkinöistä sekä manteleista. Säästyt vatsavaivoilta, kun muistat liottaa pavut, pähkinät ja siemenet runsaassa vedessä yön yli. Ja mikäli haluat käyttää hyviä proteiinijauheita, niin voin suositella näitä merkkejä: Food, Puhdistamo, Impolan kasvitila, Voimaruoka, Sun Warrior, Four Sigmatic, GoGreen, Rawsom, Gutly, Vege ja Ambronite.
Kasvisruoka täyttää vatsaa hyvin, mutta ruokailussa kannattaa huomioida aina säännöllisyys sekä ruoan määrä, jotta kehon päivittäinen energiatarve ei jää liian vajaaksi. Ns. hyvä kasvisruokailijan lautasmalli sisältää: 1/3 kasviksia, raasteita, salaattia, jotain lämmintä kasvislisäkettä, 1/3 palkokasveja, pähkinöitä, siemeniä ja 1/3 perunoita, riisiä, pastaa tai bataattia.
Jos aiot olla pelkällä kasvisruokavaliolla, kannattaa sitä suunnitella etukäteen ja kiinnittää huomiota mm. riittävään B12-vitamiinin, jodin, kalsiumin, raudan, seleenin, sinkin ja D-vitamiinin saantiin. Ja mikäli sinulla on haasteita eri ruoka-aineiden sekä terveytesi kanssa, sitä tärkeämpää on suunnitella kasvisruokavalio asiaan perehtyneen ammattilaisen avustuksella.
Nautitaan kesästä ja värien juhlasta, niin luonnossa kuin lautasellakin