Osalla ihmisiä kuntoilu alkaa sillä samalla hetkellä, kun suklaakonvehtirasioiden kannet napsahtavat kiinni. Ryhmäliikuntatunnit täyttyvät nopeasti ja kuntoiluruuhkaan varustautumattomat (kuten minä) siirtyvät kyseisen tunnin jonotuslistalle. Nopeasti kuntoon -ryhmän astuessa saliin osa joulukiloista karisee jo pelkästä heidän saliin tuomasta energiasta. Heistä myös paistaa ulospäin, että ruokavaliosta on juuri poistettu kaikki närästystä aiheuttavat ruuat kuten kinkku, suklaa, alkoholi sekä ”höttöhiilarit”. He ovat valmistautuneet kiemurtelemaan sokerin vieroitusoireissa muutaman päivän ja hemmottelemaan aivojensa mielihyväkeskuksia liikunnan avulla. Tämän joulusta kimmokkeensa saavan ihmisryhmän ongelmana voi tosin olla, että osa joulusuklaista jäi vielä syömättä, koko kroppa on aivan kammottavan kipeänä yhtäkkisestä treenimäärästä ja innostus liikuntaan voi sammua yhtä nopeasti kuin alkoikin.
Toinen ryhmä, joista osa kutsuu itseään ”lahjattomiksi” iänikuisen treenamisen vuoksi, ei anna ikinä periksi, vaan treenaa jatkuvasti sateesta, viimasta, paahteesta tai jouluähkystä huolimatta. He palaavat normaaliin elämänrytmiin mahdollisimman pian ehkäpä muutaman kilon tuhdimmassa kunnossa, mutta eivät usko muutaman päivän vaurioittaneen hyvää treeniputkea peruuttamattomasti.
Mutta on myös olemassa sopivaa liikuntaharrastusta sekä ruokavaliota itselleen suunnitteleva ryhmä. Kaikenlaisia suunnitelmia vilisee mielessä ja jos sellainen itselleen sopiva laji lopulta löytyykin, jää silloin tehtäväksi ainoastaan sitouttaa itsensä kyseiseen liikuntamuotoon kirjaamalla treenipäivät valmiiksi kalenteriin — ja tietysti aloittamalla sen kyseisen liikunnan harrastamisen.
Rento, mutta ravitseva lautasmalli
Närästys ja ruokaähky kannattaa hoitaa ruokavalion avulla, ilman närästyslääkkeitä. Siihen, että lautasella on hyvää ja ravitsevaa ruokaa, ei todellakaan tarvitse olla Gordon Ramsey. Vaikka ei siitä kyllä haittaakaan olisi! Ruokailun ei tarvitse olla mitenkään monimutkaista, stressaavaa, askeettista tai totaalista herkuista luopumista. Yksinkertaistettuna: kannattaa käyttää hyviä raaka-aineita kuten kylmäpuristettuja öljyjä, marjoja, hedelmiä, kasviksia, juureksia, siemeniä, pähkinöitä, kalaa, kanaa, kananmunia ja niin edelleen, sekä välttää valmisruokia. Säännöllinen ja riittävä määrä laadukasta, terveellistä ravintoa pitää energisenä koko päivän ja liikakilotkin sulavat siinä ohessa.
Osa meistä tarvitsee ruokavalioon enemmän suunnittelua esimerkiksi gluteiinille herkistymisen vuoksi, toisille taas maitotuotteiden laktoosi tai erilaiset ruoka-aineallergiat voivat olla ongelma. Lisäksi on suuri joukko ihmisiä, joille suolistoa rauhoittava ruokavalio olisi ensisijaisen tärkeä ja akuuttien suolisto-ongelmien rauhoituttua moni kiellettynä ajateltu ruoka-aine sopisikin ruokavalioon. Onneksi kolesterolilla pelottelu siirtyy pikkuhiljaa historiaan ja ylipainosta puhuttaessa aletaan keskittyä olennaiseen eli elimistön hiljaiseen tulehdukseen. Ylimääräinen rasvakudos nimittäin ylläpitää kehossa kokonaisvaltaista tulehdusreaktiota ja on siten suurempi uhka elimistölle kuin kolesteroli, jota elimistö kuitenkin tarvitsee toimiakseen. Mutta olipa sitten kyse jouluherkkujen sulattelusta tai pidemmän ajan kuluessa kertyneestä sulattelun tarpeesta, kumpikin onnistuu terveellisellä ja ravintorikkaalla ravinnolla sekä sopivalla liikunnalla.
Mahtavaa, että meitä ihmisiä ja siten myös tyylejä ja tapoja on monenlaisia. Minä yleensä irrotan itseni kertaheitolla herkuista, poden herkkuhimoa muutaman päivän, teen treenisuunnitelman, aloitan liikunnan kertarysähdyksellä sekä innosta että jouluherkuista pinkeänä, vartalon ulvoessa treenikivusta ja päädyn lopulta vähitellen siihen ”lahjattomat treenaa” -ryhmään. Miten sinä olet ajatellut aloittaa vuoden?
Kiitos kuluneesta vuodesta!
Hyvinvointia & itsestä huolehtimista meille kaikille vuoteen 2020!