Kasvit tarvitsevat erilaisia suojaavia aineita säilyäkseen hengissä ja yksi näistä kasvia suojaavista aineista on nimeltään gluteeni. Vehnä ja ruis istutetaan maahan jo syksyllä, joten kasvin siemenen täytyy erittää suurempia määriä gluteenia selvitäkseen homehtumatta kosteissa olosuhteissa ennen kesän kasvukauden alkua. Eli mitä kuivemmassa ympäristössä viljaa viljellään, sitä vähemmän kasvissa on myös gluteenia. Tämän vuoksi osa saa oireita vehnästä täällä pohjolassa ja lomalla etelässä vehnäleipä maistuukin ihan ilman mitään oireita. Gluteeni on siis proteiini, joka muodostuu erilaisista aminohapoista. Proteiinit ovat elimistön rakennusaineita ja ne ovat mukana myös kaikissa elimistön reaktioissa kuten solujen välisessä viestinnässä sekä kudosten tunnistuksessa.
Vehnän sisältämän glykoproteiinin gliadiinin on todettu olevan haitallisin ja eniten tulehduksellisia oireita aiheuttava sekä keliaakikoilla että ilman todettua keliakiaa. Toiseksi eniten oireita aiheuttaa rukiin sisältämä sekalieni, kun taas kauran sisältämän avelieni ei ole todettu aiheuttavan haitallisia immunologisia reaktioita ohutsuolen limakalvoilla. Viljojen sisältämät proteiinit muistuttavat siis ihmisen omia proteiineja ja voivat näin toiminnallaan sekoittaa immuunijärjestelmää sekä olla taustalla autoimmuunitautien synnyssä.
Ohutsuolen tulehduksellinen tila heikentää aina ravintoaineiden imeytymistä ja vaikuttaa koko elimistöön. Suolisto-ongelmat, ripuli, vuotava suoli, kehon tulehdukset, diabetes, nivelkivut, iho-oireet, väsymys ja uupumus voivat siis olla seurausta lisääntyneestä gluteenin määrästä nykyisessä ruokavaliossamme. Gluteenia nimittäin löytyy monista eri tuotteista, sillä sen kyky muodostaa joustavia sidoksia sekä rakennetta ylläpitävä sitko, on huomattu myös elintarviketeollisuudessa. Viljojen geneettinen muuntelu on siis tätä päivää ja gluteenin määrän lisäyksellä pyritään helpottamaan tuotteiden käsiteltävyyttä.
Eli gluteenin määrän vähentäminen omasta ruokavaliosta kannattaa aina ja toisinaan se on aiheellista poistaa kokonaan. Tutkimusten mukaan gluteeni säilyy elimistössä 28 päivän ajan. Eli jos haluat kokeilla, millaisia vaikutuksia gluteenittomuudella on hyvinvointiisi, kannattaa gluteeni jättää pois ruokavaliosta vähintään kuukaudeksi. Hyvinvointi on pieniä muutoksia ja itselle sopivan ruokavalion löytymistä!
Kuva: Irina Ksenzak